 |
Laatste editie Dag van de Literatuur |
ROTTERDAM – Morgen, donderdag 20 maart, vindt in De Doelen in Rotterdam de negentiende én laatste editie van de Dag van de Literatuur plaats. Dit unieke festival, sinds 1989 een begrip in de leesbevordering, trekt dit jaar opnieuw drieduizend bovenbouwleerlingen uit het voortgezet onderwijs. Wegens een gebrek aan financiële steun kan dit belangrijke evenement in 2027 niet worden voortgezet.
Waarom deze editie bijzonder is Al 35 jaar biedt de Dag van de Literatuur jongeren een unieke kans om schrijvers te ontmoeten en hun liefde voor lezen te versterken. Grote namen als Adriaan van Dis, Abdelkader Benali, Arthur Japin, Maartje Wortel en Splinter Chabot verzorgen optredens, interviews en workshops. Dit jaar staat niet alleen in het teken van inspiratie, maar ook van reflectie: wat betekent het verdwijnen van een grootschalig leesbevorderingsfestival voor de leesvaardigheid onder jongeren?
Leesplezier onder druk Recente onderzoeken tonen aan dat de leesvaardigheid van jongeren drastisch achteruitgaat. Het gebrek aan concentratie en motivatie om langere teksten te lezen, vormt een bedreiging voor hun toekomst. De Dag van de Literatuur heeft jarenlang bewezen dat een ontmoeting met schrijvers en het actief deelnemen aan literaire activiteiten het leesplezier en de betrokkenheid vergroot.
Laatste kans om verslag te doen Dit is de laatste mogelijkheid voor media om de impact van de Dag van de Literatuur vast te leggen en het belang van leesbevordering onder jongeren onder de aandacht te brengen. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op onze website.
Over de Dag van de Literatuur De Dag van de Literatuur is het grootste eendaagse literaire festival voor jongeren in Nederland, gericht op bovenbouwleerlingen havo/vwo uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Het festival bestaat sinds 1989 en biedt jongeren de kans om literatuur op een inspirerende en toegankelijke manier te ervaren.
Over Passionate Bulkboek en haar programma’s Passionate Bulkboek zet zich al meer dan 30 jaar in om van jongeren lezers te maken. Haar medewerkers ondersteunen onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs met programma’s voor leerlingen en docenten. Met als doel om jongeren leesplezier aan te bieden. De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. De Inktaap is dé literaire jongerenprijs. Bovenbouwleerlingen lezen de drie nominaties en bespreken de titels in leesclubs op school. De verhalenwedstrijd Er Was Eens biedt gecombineerd lees- en schrijfonderwijs aan voor vmbo-leerlingen (basis/kader/theoretisch). |
|